21-02-2021
Het Verdwenen dorp Oterdum

Op zondag deden we altijd een ritje door het mooie Groningen en daar zijn we weer mee begonnen.
Vandaag zijn we naar Oterdum geweest, een verdwenen dorp bij Delfzijl dat moest wijken voor verbreding van de dijk en oprukkend industriegebied.
Er is alleen nog het begraafplaatsje dat te midden van een overdreven aantal windmolens de herinnering in leven houdt.

We hebben een roosje gelegd bij de rustplaatsen van Sarina, Klaas en Trijntje.

   

Voor wie meer wil weten over Oterdum: Klik hier

 

21-02-2021
Vaccinatie (vervolg)
De beschikbaarheid van Moderna is een klein probleem. In februari zouden er 190.000 vaccins worden geleverd, maar daarvan is niets terechtgekomen. De eerste week van februari zijn 40.000 vaccins geleverd (in plaats van de geplande 48.000) en de weken daarna helemaal niets meer.
Het ziet er somber uit voor onze bewoners die maar zitten te wachten en te wachten en te wachten. Ondertussen worden ze aan alle kanten gepasseerd door groepen die na hen aan de beurt zijn. 
Maar ja… die krijgen Pfizer, dat is er wel.
Kleine enquete onder onze bewoners: Ze hebben geen bezwaar tegen Pfizer, als dat beter uitkomt.

04-02-2021
Vaccinatie (vervolg)
Er is duidelijkheid wat betreft het vaccineren van onze bewoners.
Het probleem is de beschikbaarheid van het vaccin ‘Moderna’. 
In totaal zijn er 200.000 mensen in verpleeghuizen en instellingen die met Moderna gevaccineerd gaan worden. Dat betekent dat er 400.000 doses (iedereen krijgt 2 prikken) beschikbaar moeten zijn.
In januari zijn er 19.000 doses geleverd. Daar zijn 15.000 huisartsen mee gevaccineerd (die gingen even voor ons in de rij staan). 
In februari worden er 190.000 geleverd en in maart 178.000. Dat is zo’n 370.000 en daarmee zouden de mensen in verpleeghuizen en instellingen dan gevaccineerd moeten kunnen worden. Als er tenminste geen andere groepen zich even snel in de rij voor onze bewoners dringen (politie, BOA’s, leraren etc).
Het vaccin zou moeten worden toegediend door de doktersdienst Groningen. Die zouden dan langs de instellingen rijden waarbij de eigen huisarts aangeeft wie ervoor in aanmerking komt.
We wachten ongeduldig af.
UPDATE: Ons ongeduld is niet lang op de proef gesteld. Zojuist kregen we een telefoontje van de doktersdienst Groningen dat onze bewoners misschien volgende week al hun vaccinatie krijgen, en anders wat later, maar wel deze maand!

31-01-2021
Vaccinatie

Kleinschalige wooninitiatieven, zoals wij, zijn in de vaccinatiestrategie gelijkgetrokken met verpleeghuizen. Dat betekent dat onze bewoners vanaf 25 januari in aanmerking komen voor een vaccinatie met het ‘Moderna-vaccin’. Verwarring alom, want wie gaat het vaccin dan toedienen? We zijn er druk mee bezig geweest en uiteindelijk bleek toch dat de huisarts de prik moet gaan zetten.

Helaas bleek ook dat de huisartsen van onze bewoners het vaccin nog niet hebben ontvangen en het is onbekend wanneer dat wel het geval zal zijn.
 Inmiddels zien we dat de volgende groepen (mensen op hoge leeftijd) al worden gevaccineerd. Daarmee lijken onze bewoners te worden overgeslagen. Het kan natuurlijk niet zo zijn dat het vaccin op is als onze bewoners eindelijk de mouwen kunnen opstropen. Ze zitten al een jaar met forse beperkingen in hun vrijheid. Is dat voor ons al moeilijk, dan is dat extra moeilijk voor onze bewoners. We gaan komende week weer proberen om de muur van bureaucratie af te breken.

Corona  Maatregelen

Wat doen wij om de kans op besmetting  zo klein mogelijk te houden?

Labyrint volgt de richtlijnen van het RIVM, de overheid en onze brancheorganisaties. Wanneer het in onze ogen nodig is, nemen we bovendien nog extra maatregelen. We beseffen dat het ingrijpende maatregelen zijn. We hopen dat we door het nemen hiervan besmetting en verspreiding van het coronavirus zoveel mogelijk kunnen voorkomen. Daarvoor vragen we van iedereen begrip en medewerking!

Onze medewerkers zijn extra alert op hygiëne en symptomen van het coronavirus. We vragen alle medewerkers om contacten en ontmoetingen, die niet nodig zijn, te vermijden. 

Bijeenkomsten, scholingen, trainingen et cetera zijn voorlopig afgezegd. Alle activiteiten op locaties, waar groepen mensen aan deelnemen, zijn eveneens afgelast.

Concreet gaat het om de volgende maatregelen:

Wonen
We bieden dagbestedingsactiviteiten aan op onze woonlocatie. Om besmetting van onze bewoners te voorkomen, maken we geen gebruik van dagbesteding van andere zorgorganisaties.

Bezoek (familie, vrienden, cliëntvertegenwoordiger en vrijwilligers)
Bezoek houden we op dit moment zoveel mogelijk buiten de deur, maar er spelen bij onze bewoners ook andere belangen. We proberen per situatie maatwerk te leveren ten behoeve van onze bewoners.

Theme: Overlay by Kaira