Bij Labyrint krijg je dagbesteding op maat. Dat wil zeggen dat we de dagbesteding proberen te leveren waar de deelnemers specifiek om verzoeken. We blijven daarbij kleinschalig, zodat je niet 'verdrinkt' in een grote groep en er persoonlijke aandacht is die gericht is op jouw specifieke situatie.
Dat betekent bijvoorbeeld dat we dagbesteding kunnen geven aan mensen die niet goed tegen veel prikkels kunnen.
We hebben de dagbesteding creatief genoemd omdat je op deze dagbesteding veel mogelijkheden hebt. Echt creatief hoef je zeker niet te zijn. Sommige mensen maken graag dingen, zoals bijvoorbeeld 3D-kaarten of iets anders. Wij leveren dan de spullen en helpen. Andere mensen doen liever samen een spelletje (er is zelfs een spelcomputer) of een puzzeltje, dat kan ook. En weer anderen lezen graag een boek of een tijdschrift (we hebben de nieuwste leesmap), doen graag een praatje of zitten met mooi weer graag bij de vijver in de tuin. Het is allemaal mogelijk. Het gaat er om dat je op een fijne manier je dag besteedt waarbij niets moet en veel kan.
We hebben een prachtige tuin met het hele jaar door bloeiende planten. In de tuin staan beelden en kunstwerken van oost Groningse kunstenaars die bij ons exposeren. Er is een grote vijver met vissen. Achter in de tuin is een grote kas waar we kruiden en plantjes kweken. Ook is er een groot terras met tafels en stoelen.
In de tuin is altijd wel wat te doen en ook de vissen en de kippen moeten natuurlijk verzorgd worden.
Als je het leuk vindt om daar aan mee te doen, dan is deze dagbesteding iets voor jou.
Ook bij deze dagbesteding 'in het groen' geldt dat het geen 'baan' is waarbij je productie moet leveren. Natuurlijk zijn we blij als de tuin vrij is van onkruid, maar het gaat om jouw plezier.
In de tuin zijn we een (alcoholvrije) horeca aan het maken die medio dit jaar open gaat. In deze horeca verkopen we bijzondere drankjes, zoals alcoholvrije coctails, ofwel moctails en lekkere broodjes. Ook verkopen we andere dingen aan onze bezoekers.
Onze bezoekers zijn passerende toeristen (we liggen aan fietsroutes) en mensen uit het dorp en de omgeving. Daarnaast zijn er regelmatig gasten van de B&B.
In deze horeca werken mensen uit onze dagbesteding 'horeca'. Het gaat dan met name om het bedienen van de bezoekers, maar ook uit de werkzaamheden die bij een horeca horen, zoals het schoonmaken.
Regelmatig organiseren we activiteiten, zoals bijvoorbeeld muziekmiddagen, kunstmarktjes en uitgaansavonden voor mensen met een beperking.
Verder hebben we dus nog een B&B waar alles voor geregeld wordt.
We hebben ook een sportieve dagbesteding waarbij we naar de sportschool en het zwembad gaan. Daarnaast wordt er veel gewandeld en kunnen we, als we dat willen, ook gebruik maken van het gymnastieklokaal bij ons pand.
Ideaal voor de mensen die graag in conditie blijven of van de extra pondjes af willen
Mensen komen soms met eigen ideeën en wensen. Zo vroeg iemand of we ook aan meditatie deden. 'Nog niet', antwoordden we, maar we hebben toevallig wel een meditatiedocente in het team. Dat kan dus.'
Iemand anders wilde wel muziek maken. En ook dat kunnen we wel waarmaken bij voldoende belangstelling. Vraag het ons en wij kijken of het kan.
1. Kan iedereen dagbesteding komen doen?
Nee. Je moet minstens 18 jaar zijn. En verder hebben we uitsluitingscriteria omdat we kleine groepen hebben waarin mensen zich veilig moeten voelen. Mensen met een verslavingsproblematiek of een (ernstiger) gedragsproblematiek kunnen we niet goed begeleiden en veroorzaken al snel onrust in de groepjes. Ook mensen die met een lichamelijke aandoening die veel verzorging en/of verpleging nodig hebben kunnen we niet goed helpen, evenals mensen die blind of doof zijn.
2. Is het gratis?
De dagbesteding wordt betaald vanuit de WMO (gemeente) of de WLZ. Als je wilt weten of je daarvoor in aanmerking komt, neem dan contact met ons op. Eventueel kunnen we je helpen een WMO of een WLZ aan te vragen.
3. Maken jullie echt een altijd een dagbesteding op maat?
We staan open voor alle ideeën, maar het is natuurlijk niet zo dat we alles kunnen waarmaken.
Als je bijvoorbeeld graag in een egeltjes-opvang zou willen werken, dan moet je niet bij ons zijn, hoewel we egeltjes fantastische dieren vinden en de egeltjes-opvang graag ondersteunen. Misschien kunnen we je dan wel helpen zoeken naar een leuk plekje.
En er moet natuurlijk voldoende belangstelling zijn. We kunnen niet voor iedereen afzonderlijk iets maken.