top of page

15-05-2023
Vanaf vandaag zijn we een pakketpunt voor PostNL.
Op deze manier kunnen we deze voorziening behouden voor Westerlee.

Binnenkort worden we ook Gastvrijpunt voor de ANWB.
Dat houdt in dat fietsers bij ons kunnen schuilen voor de regen, de accu van de elektrische fiets kunnen opladen, er een plaksetje klaar ligt voor de pechvogel met een lekke band en een EHBO-koffer voor de andere pechvogel.
En natuurlijk hebben ANWB-leden een streepje voor. Na het nuttigen van een kopje koffie met gebak is het tweede kopje koffie gratis.

28-04-2023 TENT OVER DE KAS EN TERRAS IS GEPLAATST!

TENTVISION heeft een prachtige tent geplaatst over onze kas heen, waardoor het horeca-gedeelte van de kas nu in de zon geen broeikas is, en we een keurig (en schaduwrijk en droog ) terras hebben.
Tentvision is snel, vakkundig, denkt goed mee en levert tenten van kwaliteit!
Daarmee is de kas nu dan wel af aan de buitenkant. 
Nog even de laatste punten op de I aan de binnenkant en we kunnen echt open.

07-04-2023 GOED NIEUWS OVER DE COMPENSATIE VOOR MENSEN MET EEN BLOKAANSLUITING (ZOALS WIJ)

Het kabinet heeft meer duidelijkheid gegeven over de vergoeding die bewoners met een blokaansluiting kunnen aanvragen. De regeling geldt zowel voor zelfstandige wooneenheden, zoals een appartement dat gebruik maakt van collectieve warmte via een Vereniging van Eigenaren (VVE), als onzelfstandige wooneenheden, zoals een kamer in een studentenhuis of een woonzorginitiatief. 

Aanvragen van de tegemoetkoming kan hoogstwaarschijnlijk vanaf 25 april 2023. Alleen de contracthouder van de blokaansluiting kan dan de tegemoetkoming voor alle betrokken huishoudens aanvragen.
De hoogte van de tegemoetkoming is eerder bekend gemaakt. Deze komt voor het eerste half jaar uit op:

  • Zelfstandige wooneenheden (zoals een appartement) met blokgas of blokwarmte: € 786,45

  • Zelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 731,13

  • Onzelfstandige wooneenheden (zoals een studentenkamer of woonzorginitiatief) met blokgas of blokwarmte: € 329,28

  • Onzelfstandige wooneenheden met blokelektriciteit: € 307,63

Als huishoudens gebruikmaken van zowel blokverwarming als blokelektriciteit, dan worden de twee bedragen bij elkaar opgeteld. Bovendien hebben huishoudens die gebruikmaken van blokelektriciteit in november en december 2022 geen gebruik kunnen maken van de korting van € 190 op de energierekening.

 

Extra Compensatie
Om deze huishoudens te compenseren ontvangt de contracthouder van het energiecontract extra compensatie. Zij ontvangen namelijk een bedrag van € 380 per zelfstandige woonruimte en € 160 per onzelfstandige woonruimte. Dit extra geld is bij bovenstaande bedragen ingecalculeerd.
Deze bedragen zijn gebaseerd op de energieprijzen van 1 januari 2023. Het bedrag voor de tweede helft van 2023 is nog niet bekend, deze wordt bepaald door de energieprijzen op 1 juli 2023.

Om toch enige zekerheid te bieden, heeft het kabinet besloten voor de tweede helft van het jaar uit te gaan van minimaal 50% van de gehanteerde energieprijzen in de eerste helft van het jaar. Dat betekent dat als de energieprijzen meer dan 50% zakken, de tegemoetkoming niet verder mee zakt.

Het lijkt er dus op dat onze bewoners toch nog adequaat gaan worden gecompenseerd. We ontkurken de flessen echter pas als de bedragen zijn overgemaakt.

28-03-2023 CLIPPER THEE
In onze tuin gaan we CLIPPER thee verkopen. Los van het feit dat deze thee heerlijk smaakt, past deze thee helemaal bij onze ideeën over de manier waarop we moeten omgaan met onszelf, onze medemens en de aarde. 
 

BIOLOGISCH
Clipper doet er alles aan om biologisch te zijn; alle nieuwe producten die worden gemaakt, zijn biologisch gecertificeerd. Omdat CLIPPER er ook naar streeft om GMO-vrij te zijn, gebruikt men alleen ingrediënten van GMO-vrije bronnen. Verder ontmoedigt Clipper actief het gebruik van chemicaliën zoals pesticiden bij de telers, vanuit het idee dat dit zorgt voor een betere thee die beter is voor het milieu.

FAIR
In 1994 werd CLIPPER het eerste Fairtrade-theebedrijf in de UK. Men heeft zelfs geholpen om de Fairtrade standaarden te schrijven. 25 jaar later is Clipper ‘s werelds grootste koper van Fairtrade-thee en ondersteunt het meer dan 114.000 producenten en hun families over de hele wereld.

HEERLIJK
Smaak is de kern van alles wat bij Clipper wordt gedaan. De 'Tea Guys', Dan en James (ook bekend als de master tea-blenders), werken onvermoeibaar door om melanges te creëren die beter smaken dan die van anderen.
En dat proef je terug in de vele smaken van CLIPPER

22-03-2023
VERTROUWENSPERSOON WILLEM HULSHOF

Bij Labyrint vinden we het belangrijk om respectvol met elkaar om te gaan. Daarom is Willem Hulshof als vertrouwenspersoon beschikbaar voor cliënten. Hij is de vertrouwenspersoon voor Bezinn Zorg.

Willem Hulshof kan helpen bij conflicten of andere vervelende situaties. Je kunt hem vragen om hulp of om mee te denken. Daarbij is geheimhouding en vertrouwen uiteraard heel belangrijk. Weet dat jouw vraag of kwestie altijd veilig is. Willem is dan ook onafhankelijk. Hij hoeft aan niemand verantwoording af te leggen binnen BEZINNZorg of binnen Labyrint.

Je kunt Willem inschakelen bij situaties zoals ongewenste intimiteiten, seksuele intimidatie, geweld/agressie, pesten, intimidatie of bij (het ontstaan van) ruzies. Hij is telefonisch bereikbaar via 06-290 44 198 of per e-mail op info@dekwestie.nl

21-02-2023 Boederijs
In onze tuin gaan we Boerderijs verkopen en daar zijn we trots op, want Boerderijs is gezond en wordt gemaakt met oog voor milieu en dier.
 

Bij Boerderijs draagt men biologisch als een geuzenaam. Want zo logisch is biologisch niet. Er moet worden voldaan aan een berg regels waar je U tegen zegt. 

Boerderijs  heeft de  keurmerken van SKAL, het EKO-keurmerk en het UTZ Certificaat dik verdiend. En dat proeft u terug in de boerderijsjes!


Zuiver zuivel betekent dat alle melk die wordt gebruikt voor Boerderijs afkomstig is van koeien die géén antibiotica krijgen en géén hormonen. Maar wel genoeg tijd om lekker in de wei te grazen.
 

Biologisch fruit smaakt zoals de natuur het bedoeld heeft. Zoet, zacht, puur. Puur! Het fruit heeft alle tijd gekregen om te rijpen, elk uurtje zon gepakt om op smaak te komen. Voor de fruitkweker is het een hele klus om alle fruitbomen te verzorgen en een mooie oogst te plukken zonder allerlei insecticiden te spuiten. Maar het resultaat is Boerderijs-waardig: vrij van pesticiden, vol van smaak en een zegen voor jouw gezondheid.

16-02-2023 BHV-training

Onze BHV kennis is weer helemaal opgefrist.


BHV4every1 uit Winschoten organiseerde een prachtige cursusdag voor onze begeleiders en bewoners waarbij tal van zaken aan de orde kwamen zoals:
 

- adem- en hartstilstand;
- het aanleggen van verbanden;

- Verbrandingen en vergiftigingen;

- Verslikken en stikken;

- Bloedingen;

- Bewustzijnsstoornissen en shock;

- Reanimatie en AED-training;

- Brand, ontruiming en communicatie.

De training werd op een gezellige en deskundige manier gegeven door Wim Hoekstra. Een groot compliment van onze deelnemers.

09-02-2023 KWALITEIT
 

Kleine zorgbedrijven zijn op een negatieve manier in het nieuws. In Groningen is opnieuw een zorgboerderij in opspraak geraakt vanwege wantoestanden.

Het is goed dat dergelijke wantoestanden aan de kaak worden gesteld, maar daarbij is het ook jammer dat er een negatieve uitstraling is naar de vele (kleinschalige) bedrijven die het wel goed voor elkaar hebben en een goede kwaliteit leveren.

Labyrint is aangesloten bij de stichting BEZINN Zorg.
Als je daarbij bent aangesloten, dan moet je voldoen aan de kwaliteitseisen van de stichting.
De kwaliteit is dan gewaarborgd. De stichting controleert ook of de aangesloten bedrijven aan het kwaliteitskeurmerk voldoen.
En uiteraard wordt er bij signalen of meldingen direct ingegrepen.
Bij Labyrint zit het dus wel goed, maar dat is helaas niet overal het geval.

Het zou goed zijn als alle kleinschalige zorgbedrijven verplicht aan kwaliteitseisen moeten voldoen.

01-01-2023 VAN HET GAS AF
We willen graag duurzaam zijn en van het gas af. Daarom hebben we al 56 zonnepanelen geplaatst en willen we er nog 40 bij plaatsen. Dan kunnen we zelfvoorzienend zijn en van het gas af. 
Maar helaas, het lukt niet omdat het electriciteitsnet dat niet aan kan. De te dunne draden kunnen de teruglevering van stroom overdag niet aan en ook de levering van stroom 's nachts niet.

Het electriciteitsnet moet worden aangepast en dat is eigenlijk in heel Nederland een probleem. Het zoveelste voorbeeld van een falende overheid.
In februari 2022 hebben we een aanpassing aangevraagd en ook al betaald. We kregen te horen dat het tot 'een jaar of langer' kon gaan duren.
Afwachten dus maar. In februari 2023 is het jaar om, maar het zal bij ons wel 'of langer' gaan worden.
Tot die tijd leveren de zonnepanelen minder op omdat we niet alles terug kunnen leveren en moeten we gas aanhouden omdat het electriciteitsnet 's nachts de energie niet kan leveren. Overheid, bedankt!

01-01-2023 BLOKVERWARMING

Bij Labyrint komt het gas en het stroom binnen via één aansluiting. Vervolgens wordt dat dan weer naar de appartementen gebracht. Deze hebben allemaal een eigen aansluiting en zo betaalt iedereen wat hij of zij verbruikt. We noemen dat blokverwarming.
In Nederland zijn zo'n 700.000 huishoudens met blokverwarming, dus zo bijzonder is dat niet. Alleen nu, met de gestegen gasprijzen is er een probleem dat voor blokverwarming nog niet is opgelost.

Om de gestegen gasprijzen te compenseren heeft de overheid in november en december €190 per aansluiting teruggegeven. Daar hebben mensen met een blokverwarming niets aan, want er zijn dan meerdere aansluitingen in plaats van één. Verder heeft de overheid besloten om voor de eerste 1200 m3 gas per aansluiting een prijsplafond in te stellen. Ook daar hebben mensen met een blokverwarming niets aan.
De overheid zegt ergens in februari met een oplossing te komen voor deze groep. We houden het goed in de gaten. 

IEDEREEN EEN SUCCESVOL, GEZOND, LIEFDEVOL EN VREDIG 2023 TOEGEWENST.

bottom of page